Ko sodobna umetnost razpade na bivanje čistih abstrakcij

Written by Jože Požar on 9 decembra, 2012 – 8:19 dop -

         Kadar sodobna umetnost na sebi razpade na neki čisti tale ali čisto tole ali na neke zunanje povezane abstrakcije, se ustvarja videz, kot da sodobna umetniška dela ne predstavljajo nobene dejanske ideje; umetniško delo je zgolj neka prazna forma, ki ne osvobaja od moči čutnega. Želim reči, kadar razstavljena sodobno umetniška dela razpadejo na komentarje o tem, zakaj je umetnik uporabljal te ali one materiale, odreveni bitje čiste ideje. In nič drugače se ne dogaja na področju poročanja o sodobni umetnosti; tu vsebina razpade na neke enostavne tule in negativno tole. Zaradi tega lahko to abstraktno razpadanje sodobne umetnosti povzamemo v naslednje: kadar je kreativnost duha ponižana zgolj na posamezne črte, intenzivnost barve itd., čista ideja ne obstaja. Zaradi tega je dobro, če se potrudimo in si umetniško delo prevedemo v svojo predstavo.
 

Sodobna umetnost izpoveduje, kako si duh sebe odsvoji. Zato je pomembno, da umetniško delo povzdignemo v predstavo.

 
         Stopimo za trenutek med umetniška dela, kjer bi naj ogledovalec posredoval umetniško delo ali ga povzdignil v svojo lastno predstavo, da bi tisto najbolj realno umetniškega dela zaživelo kot čista ideja ali individualna dejanskost. In tukaj kot da naša zbranost popusti, kot da nas tisto realno umetniškega dela ne gane. Namreč, kadar ne pridelamo nobene abstraktne predstave umetniškega dela, je čista ideja mrtvo bitje. In zato tudi ni nič nenavadno, če mediji hvalijo zgolj umetnika, učinkovine umetniškega dela pa ne. Vsekakor bi morali več narediti za to, da sodobno umetniško delo dobi na sebe abstraktno predstavo, saj edino na ta način zaživi kot čista ideja in tako kot postavljena sebienakost.

         Naj spomnim, sodobna umetnost raziskuje samozavedno notrinskost, torej je njen predmet konkretna duhovnost. Sodobno umetnost skozi čiste ideje prikazuje prav to, kako si to duh samega sebe odpravi in se kot svoje nasprotje skozi lastno notrino vzpostavi. Duh genija nam torej skozi čisto idejo umetniškega dela sporoča, da je v ideji vsebovano prav tisto, kar je on “videl” skozi gibanje svoje zavesti, ko si je samega sebe odsvajal. Naj to povem še tako, umetnik nam skozi čisto idejo prikazuje odsvojitev duha, z namenom, da nam odkrije, kakšno je tisto notranje življenje in kako to duh samega sebe odpravi kot svojo naravo. Torej je to razodevanje duha v podobi čiste ideje prav tisto, ki nagovarja gledalca k temu, da čisto idejo umetniškega dela miselno dvigne ali razgrne v lastno predstavo. Zaradi tega k dojemanju odsvojitve duha ne doprinese ne vem kaj tisto abstraktno povezovanje z zunanjimi pojmi, kot so politika in ne vem kakšne vse pojme se prinese k sodobni umetnosti. Razblinjanje sodobne umetnosti na prazne abstrakcije je povsem odveč. Zakaj, zato ker se s tem po nepotrebnem zamegljuje sodobno umetnost in tako njene čiste ideje.


Posted in Sodobna umetnost | No Comments »

Post a Comment