Momenti sodobnega časa

Written by Jože Požar on 2 novembra, 2014 – 7:30 dop -

         Običajno dopoldan obiščem trgovski center, kjer v gostinskem lokalu, ki je postavljen na hodniku in so mize za goste nameščene bolj na široko, posedim in pijem kakav z mlekom, hkrati pa zapišem kak zamislek v beležko. In nič neobičajno ni, če se med gosti iztakne kak čuden gost, ki naskrivaj poležava na stolu ob mizi. Tak gost je navadno pes, ki ga oseba v naročju ali pa v torbi prinese v gostinski lokal, kjer ga posadi na stol ob mizi, od koder pes opazuje prostor na hodniku. Mir v lokalu je seveda zagotovljen samo do tedaj, dokler v prostor ne stopi drug pes. Takrat se začenja vzpostavljati dejanski živalski svet in nastanejo občutljive razmere. Gostje prekinejo pogovor, ozirajo se okrog, kajti lajanje v prostoru odmeva po hodniku in se ga stežka prenaša. In to so trenutki, ko začnejo eni gostje izrekati strupene stavke, drugi pa tolmačijo lajanje, ki jim para živce. A živalce žene gon in jim je malo mar, zakaj se gostje vznemirjajo. Zato tudi ni čudno, če pride do prepira
 
Pes-in-gost-Harry, tragična je tvoja podoba. Poskušaj usmeriti zbranost na kaj konkretnega, sicer te bo sosedov pes zopet nesramno pretepel.
 
med gosti. In to vse samo zaradi tega, ker živalce ne vedo, da se je treba v javnem prostoru spodobno obnašati. No, mi vemo, da je lajanje in poležavanje psov na stolih za goste skregano z žlahtno pametjo. A kot se podarja videz, tega ne spoštuje natakar, ki lajanje in poležavanje psov na stolih odobrava. No, bodi natakar na sebi, kar hoče, on dojema žival kot nekaj, kar spada k gostu, ne glede na to, da tisto lajanje vznemirja goste v lokalu.

         Razen tega, da natakar ne zaznava psov v gostinskem lokalu, pa se tu najdejo še druge reči, pri katerih je udeležen prav tako on. V mislih imam napitek, ki se mu reče kakav z mlekom. Ta seveda ni kak napitek, ki bi ga lahko natakar prinesel v vazi, temveč v primerni skodelici. A glej ga, meni ga je dostavil v zelo velikem in pokončnem »kozarcu«, se pravi v vazi za rože. V vazi je razen napitka bila nastanjena celo žlica, s katero sem odmetal tisto odvečno smetano, ki je sploh nisem naročil. In ob tem, ko sem smetano izločeval, je moja nerodnost prevrgla vazo. Skratka, tisto poležavanje psov na stolih ob mizi in napitek kakava dostavljen v vazi, je prav tako govorica modernega časa.

         Dogodek izpoveduje tudi to, da je nastopil čas živalske govorice. Človek se druži z živalco, kajti ona ga razume kot pametnega gospodarja. Namreč, če gost v lokalu izreče na primer pripombo, da pes ne spada v gostinski lokal in da stoli ob mizi niso namenjeni psom, temveč gostom, ne bo nič nenavadno, če mu bo kak pametni gospodar takoj zabrusil, da psi ne motijo in da se naj neha obnašati kot žival. Še več, gosta lahko zaradi pripombe dočaka celo to, da mu pametna glava svetuje, naj si poišče drugi lokal v trgovskem centru. To je namreč tisto edinstveno, kar lahko pomiri pozicijo dveh razdraženih psov in prav tako goste, ki jim lajanje v lokalu gre na živce. Torej, kolikor zadenete v gostinskem lokalu na kako žival, ki poležava na stolu za goste, se obrnite in pojdite raje v drug gostinski lokal.


Posted in Naivna metafizika | Komentarji so izklopljeni za Momenti sodobnega časa

Sorry, comments for this entry are closed at this time.