Princip sistema in goljufija abstraktnega razuma

Written by Jože Požar on 22 marca, 2015 – 7:37 dop -

         Po mojem mnenju sistem deluje pomanjkljivo zaradi tega, ker abstraktni razum vsiljuje sistemu megleno razumevanje sistema in ker sistem dopušča, da denarna sredstva vplivajo na njegovo delovanje. Zato je koristno vedeti, da mora sistem delovati s principom, če duh resnično želi, da se sistem sam s seboj samostojno vzpostavlja in ohranja. Kajti očitno je, da je abstraktni razum zmožen nagajati sistemu, in to predvsem skozi kapital, ki zunanje spremlja sistem. Namreč razum se obeša na kapital ali tiste gole rezultate, ki niso nič drugega kot trupla. To je enostransko obnašanje abstraktnega razuma, s katerim od zunaj vsiljuje sistemu neumnosti, z namenom, da uveljavlja interes kapitala. Skratka, abstraktni razum je sposoben prek kapitala nagajati sistemu, z izgovorom, da je kapital tisti, ki poganja sistem.
 
Abstraktni-razum-in-sistem-11Sprevrnjenost realnosti in njene dejanskosti v prazne abstrakcije ali števila, je nasilje, ki ga danes uprizarja abstraktni razum na ta način, da hlini okoliščine, v katerih je sistem podrejen poveljstvu kapitala.
 
         Primeri slabega delovanja sistema je sistem, kateremu je od zunaj ali pa od znotraj vsiljena logika razuma; in to čez preračunavanje kapitala ali kakšne druge dogovore. A mi vemo, da se nasilje abstraktnega razuma izvaja z namenom, da se princip delovanja sistema oslabi. S tem namreč, ko se pozornost usmerjena proč od delovanja sistema, s tem postane notranje delovanje sistema nebistvena reč. Drugače rečeno, ko v imenu sistema začne nastopati kapital, postaneta realnost in dejanskost sistema nebistvena.

         Največjo nevarnost za sistem zagotovo predstavlja abstraktni razum, ki nenehno povzdiguje kapital, torej prazno neposrednost, skozi katero uveljavlja silo denarja. Pri tem pa ni odveč omeniti, da abstraktni razum pravzaprav ne počenja nič drugega kot to, da idealizira kapital in da pozornost usmerja k številkam. O tem največ govori sama igra abstraktnega razuma, ki jo razvija čez neposredne določenosti ali prazne abstrakcije. To na drugi strani razkriva, da sistem ne more doživeti nobene vsebinske spremembe, dokler bo um potihoma soglašal z abstraktnim razumom. Povedano še tako, sistem ne more vzpostavljati in ohranjati samega sebe, dokler um soglaša s tem, da se lahko sistemu od zunaj vsiljuje »pametne« posebnosti, ki ne izdelujejo notranje enotnosti sistema. Kajti bistvo sistema je v tem, da sistem vzpostavlja svoj čisti pojem, ki je postavljen odnos realnosti in njene dejanskosti.

         Kaj je bistvo sistema? Prvo kot prvo, sistem, pa naj gre za sodnega, zdravstvenega, finančnega ali kakega drugega, sistem mora delovati s principom. To pa pomeni, da mora sistem delovati skozi postavljeni čisti pojem ali tako, da je realnost sistema skladna z njeno dejanskostjo. Kajti realnosti sistema pripada njena dejanskost, ne pa tisto prazno preračunavanje, ki ga od zunaj vsiljuje sistemu abstraktni razum. In ne nazadnje, sistemu gre za resnico biti, abstraktnemu razumu pa zgolj za korist.

         Naj obnovim, realnost sistema je treba jemati kot popolnost, zakaj realnosti sistema pripada njena čista dejanskost. To pa je princip pojma, ki je odnos proti sebi.


Posted in Abstraktno mišljenje | Komentarji so izklopljeni za Princip sistema in goljufija abstraktnega razuma

Sorry, comments for this entry are closed at this time.