Veda izkustva zavesti in predmetni element

Written by Jože Požar on 8 februarja, 2015 – 7:10 dop -

         Kratki eseji, ki jih objavljam na tem mestu, so prizadevanja, s katerimi poskušam kak pojem osvetliti ali pojasniti. Heglov sistem vede je zagotovo filozofija, ki jo je treba potrpežljivo razbirati. To je stvarnost, ki se jo mora spoštovati, če želimo sistem vede dognati ali razumeti. Sistem vede je po mojem mnenju pisan na roko mlademu duhu, saj gre za spoznavanje nastajajočega vedenja ali vedo izkustva zavesti. Zaradi tega sem tudi jaz v esejih poskušal predstaviti element vedenja, ki je bistvo prvega dela sistema vede. Predmetni element vede je čisto vedenje sebstva o sebi, v katerem ima svoje bivanje čisti dojem, v njem je bit vedena kot dejanski duh. Kajti tisto neposredno bivanje duha ima moment vedenja in moment vedenja negativne predmetnosti. Duh si postane predmet, kajti on je gibanje, postati sebi neko drugo. In to gibanje skozi predmetni element je samo bistvo sistema vede; duh odpravi samega sebe in se postavi kot predmet. Zaradi tega je začetno izkopavanje duha koristno spoznati, saj predmetni element vede porodi čisti dojem.
 
O-mojih-esejih
 
         Glavnina mojih poskusov je bila namenjena temu, da opozorim, da za gibanje pojma potrebuješ metodo, v kateri se ujemata pojem in njegova realnost. Naj spomnim, filozof G. W. F. Hegel zapiše, da je metoda duša substance. Ona je način odpravljanja duha in je absolutna sila uma, za katero pojem obstaja kot predmet. Predmet ima neposrednost, ki jo je treba dvigniti v obči element. In ta dvig predmeta v nadčutni svet je določenost predmeta, ki ustreza razumu. Se pravi, s predmetnim elementom je realizirano razdvajanje predmeta. Torej napredovanje začetka sestoji v določanju občega. Zakaj »duh je vedenje samega sebe v svoji odsvojitvi«, to pa je gibanje, v katerem obdrži enakost s seboj.

         Sicer pa menim, da je moje prizadevanje namenjeno tudi tistemu duhu, ki je v sistemu vede iztaknil bistvo filozofije. Razen tega mislim, da je za individua koristno, da začne brati Heglov sistem vede, saj bo izvedel, kaj je to absolutno vedenje. V sistemu vede je nedvoumno razvito samo bistvo absolutnega vedenja ali to, kako si duh samega sebe odsvoji; za duha je pomembno, da spozna element čistega vedenja. Kajti princip je način, s katerim duh odpravi svoje sebstvo in se postavi kot predmet.

         Torej, začeti prodirati v globine sistema vede, pomeni dognati, kaj je to predmetni element ali princip filozofije. Kajti princip je tisto resnično in temelj vsega. Filozof G. W. F. Hegel prikazuje princip skozi prvi del sistema vede, in to kot prav tisto, kar izžareva logični začetek. Logiko pojma je treba dojeti iz nastajajočega vedenja ali skozi predmetni element, ki razdvoji notrino in jo razveja v momente enostavne občosti. – Verjeli ali ne, tista abstraktna filozofija, ki prihaja do mojih ušes prek radia in interneta, očitno kaže, da duh nastajajočega vedenja sploh ne jemlje resno; za njega je svet virtualno čislanje vedenja.


Posted in Abstraktno mišljenje | Komentarji so izklopljeni za Veda izkustva zavesti in predmetni element

Sorry, comments for this entry are closed at this time.